AEG FX-9 ULTIMATE. Een revolutie en een lust voor het oog.

Specificaties

merk

typenummer                                            

vermogen                                

type

energieverbruik per jaar (kwh)

totaal vermogen (watt)

actieradius (m)

snoerlengte (m)

snoer automatisch oprollen

snoerloos

besturing op handgreep

parkeerstand

inhoud stofopvang (l)

indicatie stofzak vol

indicatie filter vervangen

filter uitwasbaar

filter vervangbaar

geluidsniveau (db)

filterklasse

zuigbuissysteem

telescoop

standaard meegeleverde borstel

extra hulpstukken

Accessoires in apparaat

kleur

garantie

accu type

oplaadtijd

indicatie laden

gebruiksduur lage snelheid

gebruiksduur gemiddelde snelheid

gebruiksduur hoge snelheid

stofopvang

 

AFMETINGEN

 

hoogte (cm)

breedte (cm)

diepte (cm)

gewicht (kg)

 

AEG

FX9 Ultimate Animal

36

snoerloos/steel om te bouwen tot kruimelzuiger

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

ja

ja

zelfstandig staand

0,7

nee

nee

ja

ja

82

5-staps filtersysteem

telescopisch

ja

gemotoriseerde turboborstel 

meubelborstel, kierenzuiger, Gemotoriseerde dierborstel

ja

chili red metallic

2 jaar

Li-ion

6 uur

ja

60 min

30 min

17  min

container

 

 

 

84,4

24,9

21,5

4

 

AEG FX-9 ULTIMATE

 

Daar waar we ons bij het vorige geteste model van AEG de QX serie afvroegen of dit de eerste echte draadloze stofzuiger zou kunnen zijn, en dus hoge verwachtingen hadden van dit model, kunnen we met stelligheid zeggen dat we het over een kleine revolutie hebben. Het apparaat is een brok van degelijkheid, vernuftig design en zuigkracht. We gaan er wel direct bij vermelden dat de aanschaf prijs daar ook naar is. Als kleine tegenhanger van dit punt durven wij ook te zeggen dat we dit soort modellen van andere merken voorbij hebben zien komen in hogere prijs klassen, die het toch niet zouden kunnen winnen van de FX-9 serie. Dus we kunnen opnieuw spreken van een juiste prijs/kwaliteit verhouding, exact het punt waar dit merk sterk in is.

 

De test

 

Omdat we het een beetje gemakkelijk vonden om opnieuw een basis test af te nemen, hebben we besloten om voor deze test iets meer de realiteit op te zoeken. De stofzuiger heeft 1 week meegedraaid in een druk huishouden, en 1 week in een huishouden van twee personen, maar met een woonoppervlak dat ver boven de Nederlandse standaard ligt. Om het nog net even iets spannender te maken hebben we bij het drukke huishouden uitleg gegeven over de mogelijkheden en de werking van het apparaat. Bij het twee persoons huishouden hebben we de dichte doos neergezet, met de mededeling dat de handleiding in de doos aanwezig is. Om de twee dagen hebben we telefonisch contact opgenomen, om de bevindingen zo snel mogelijk in kaart te kunnen brengen.

 

Dag twee

 

"goedemorgen u spreek met Edgar van het stofzuigermuseum, ik ben benieuwd naar de bevindingen tot dusver"? De stofzuiger is bij het drukke huishouden ruimschoots in gebruik genomen, en waren vooral te spreken (waar wij niet verbaasd over waren) over voornamelijk de zuigkracht en de accu duur van het apparaat. De voet (gemotoriseerd turbo mondstuk) kleeft aan de mat en trekt zonder problemen alle zand en dierenharen naar binnen. Ik ben echt aangenaam verast , waren de exacte woorden. In dit huishouden leven ook nog Boomer, een middelgrote hond en Cruella een zwart wit gevlekte kat. Cruella en Boomer waren overigens niet gecharmeerd van de stofzuiger.

 

Bij het tweepersoonshuishouden was de FX-9 slechts 1 keer in gebruik genomen. Wat wij niet wisten is dat de reguliere stofzuiger in dit huishouden een semi professioneel apparaat betreft dat ook de mogelijkheid tot dweilen en schrobben biedt. Volgens dit gezin was het een uitkomst om de stofzuiger zo makkelijk binnen handbereik te hebben, maar gaven wel eerlijk aan te beseffen dat dit een leenstofzuiger betrof, en niet zeker waren of het de vaste standplaats van welke stofzuiger dan ook zou kunnen worden. De zuigkracht en opnieuw de accuduur werden aangehaald, waar opnieuw veel lof over werd uitgesproken. Ook de wendbaarheid en het automatisch aanpassen van de zuigkracht werd aangehaald, maar in vergelijking tot de zware machine die normaal gebruikt word, vinden wij dit toch een beetje appels met peren vergelijken, en zullen rekening houden met dit feit in de eindbeoordeling.

 

Dag vijf

 

Beide huishoudens hebben alle aspecten uitvoerig kunnen testen, dus tijd om de balans op te maken.

 

  • De zuigkracht van de FX-9 is voor alle partijen hoger dan verwacht bij een accu aangedreven stofzuiger
  • De accutijd van de stofzuiger doet wat het beloofd en is ruim voldoende. Het huishouden met het grotere      woonoppervlak kon op het gemak de hele benedenverdieping stofzuigen. wel hebben ze de zuigkracht op automatisch laten staan.
  • De stofzuiger laat zich gemakkelijk lenen voor zowel de snelle wat kleinere klussen alswel voor het gewone dagelijkse gebruik.
  • Het leeg maken van de stofzuiger is gemakkelijk waarbij de handelingen als vanzelf gaan, dankzij de duidelijke symbolen/aanwijzingen op het apparaat.

 

Uiteindelijk kwam er een puntje van kritiek, eigenlijk meer een tip. Voor het afstoffen van meubelstukken, is de stofzuiger gemakkelijk om te bouwen naar handstofzuiger d.m.v. een flexibele slang uit de stofzuiger te trekken waar de hulpstukken op kunnen worden aangesloten. Als er een mogelijkheid zou zijn de stofzuiger in deze functie om de schouder te hangen zou het de ideale stofzuiger zijn.

 

De resultaten vind u terug onder de rubriek conclusies en resultaten.