THEO MET EEN DEEL VAN ZIJN VERZAMELING 1984

THEO OP ZOEK NAAR STOFZUIGERS, MARKT ROTTERDAM 1984

FEMINA 1984

Theo stond met een deel van zijn verzameling op de femina. Hier hebben wij elkaar leren kennen.

EXPOSITIE THEO EN EDGAR MUSEUM DE RIJF PRINSENBEEK

Van mattenklopper tot robot

Museum De Rijf is zondag 4 augustus tussen 13.30 en 16.30 uur geopend voor publiek. Hier is voor het laatst de wisselexpositie ‘Van mattenklopper tot robot’, over honderd jaar stofzuiger, te bezoeken. De toegang is gratis.

(Foto's: Heemkundekring Op de Beek)

Door Heemkundekring Op de Beek

Dit is een tentoonstelling met onder meer tientallen stofzuigers die in de loop der jaren op de markt zijn gekomen.

 

Begin 1900 werd de stofzuiger uitgevonden. Ongeveer een eeuw geleden kwam de eerste Nederlandse stofzuiger op de markt. Het was het merk Excelsior. Nadien kwamen er nog de merken Ritsema, Emo, Erres, FAM, Ruton, Indola, Philips en Holland Electro.

 

Onze plaatsgenoot Edgar van der Klein bezit een grote stofzuigerverzameling. In deze expositie toont hij de ontwikkeling van de diverse modellen door de jaren heen.  Stofzuigers dus van vroeger tot nu, in alle soorten en maten.

 

Donderdag 01 augustus 2019

OMROEP BRABANT

Edgar heeft een verzameling van 400 stofzuigers, maar hij haat stofzuigen

30 augustus 2019 om 14:06

Geschreven door

Christel van der Meer

 

 

Iemand die 400 stofzuigers heeft, loopt waarschijnlijk de hele dag met zo'n ding het tapijt te zuigen. Dat zou je denken, maar niets is minder waar. "Ik doe er weinig mee. Ik kijk er vooral naar en ik zoek verder naar andere. En stofzuigen, dat doe ik liever niet zelf", bekent Edgar.

 

Hoe hij ooit zo verslingerd aan het apparaat is geraakt, dat is niet helemaal duidelijk. "We weten niet waar het ooit begonnen is. Maar als kind van een jaar of drie, was ik er al mee bezig", vertelt hij.

 

Lievelingsstofzuiger
"Maar ik verzamel niet alle stofzuigers en alle kleuren. Ik ben vooral fan van de stofzuigers uit de jaren 70 en jaren 80, die met een retrodesign", legt hij uit. Zijn favoriet is een Miele. "Daar zweer ik echt bij. Hij is gemaakt van plexiglas, hij is heel zeldzaam en die gaat nooit weg!"

 

Met honderden stofzuigers in de collectie, zijn er natuurlijk altijd liefhebbers die er ook wel eentje van hem willen kopen. "Vooral verzamelaars of mensen die geïnteresseerd zijn in retro zoeken contact", vertelt hij. "En wat echt een gat in de markt is zijn oude stofzuigers met een nieuwe motor. Dan heb je een jaren 70-model met de prestaties van nu."

 

Alles te koop, behalve stofzuigers
Zijn hele verzameling verkopen, daar moet Edgar echt niet aan denken. "Daar staat geen bedrag tegenover! Ze mogen alles kopen, maar van mijn stofzuiger en de kat blijven ze af", zegt hij heel stellig. "En m'n partner mag ook blijven", voegt hij er snel lachend aan toe. Want er moet natuurlijk wel iemand blijven stofzuigen bij hem thuis.

 

TROS RADAR STOFZUIGER TEST 24-FEB-2020

De zak- en draadloze stofzuigers, oftewel steelstofzuigers, zijn producten die veel in reclames te zien zijn. Er worden beloftes gedaan over bijvoorbeeld zuigkracht en accuduur, maar voldoen deze vuilslurpers wel aan hun eigen eigenschappen? Voor ons een reden om deze apparaten eens grondig te testen samen met een deskundigenpanel.

De stofzuigers die wij testen voldoen aan een aantal eisen. Zo moeten ze zak- en draadloos zijn, en een geïntegreerde kruimelzuiger hebben. Ook moeten ze geschikt zijn voor (laagpolig) tapijt, houten en harde vloeren. Daarnaast moeten ze dierenharen kunnen opzuigen en niet duurder zijn dan 450 euro. Op basis van deze eigenschappen hebben we de volgende stofzuigers geselecteerd:

  • Philips SpeedPro Max FC6823/01, voor € 329
  • Bosch Unlimited Zoo BBS1ZOO, voor € 380
  • Samsung POWERstick PRO VS8000 Complete, voor € 441
  • AEG QX8-1-45CR, voor € 254
  • Dyson V8 Absolute 2017, voor € 399
  • Dirt Devil Blade Total Home DD777-3, voor € 179

Onze deskundigen zijn prof. dr. ir. Ines Lopez Arteaga van Technische Universiteit Eindhoven. Ze is gespecialiseerd in geluid en akoestiek. Janice Goossens, schoonmaakster van het jaar 2017, en Edgar van der Klein, een stofzuigerverzamelaar uit Prinsenbeek. Zij testen de stofzuigers op de volgende eigenschappen: zuigkracht, accuduur en design. Ook beoordelen zij of de stofzuigers goed zuigen op drie ondergronden zoals laminaat, tegels en tapijt. Door elke keer andere vuiligheid op te zuigen, zoals dierenharen, glas en stof, krijgen de panelleden een goed beeld van de prestaties van de steelstofzuigers.

Labtest

Naast dat we de stofzuigers in de praktijk testen, sturen we de apparaten ook naar de afdeling machinebouw van de Technische Universiteit Eindhoven. Hier test Ines de stofzuigers op zuigkracht en geluid in de normale stand en turbostand. 'Wat wij hier hebben gemeten zijn de losse motoren, maar in de praktijk moet je ook bedenken dat de buizen aan de zuigkoppen veel invloed hebben op de uiteindelijke zuigkracht van het apparaat’, vertelt Ines. Deze meetmethode is geen norm zoals fabrikanten hun stofzuigers testen.

Qua zuigkracht scoort Dirt Devil niet goed. 'Dirt Devil is de slechtste. Deze stofzuiger heeft in de turbostand een zuigkracht die vergelijkbaar is met de zuigkracht van Samsung en Dyson in de normale stand', zegt Ines. Ook qua geluidsniveau krijgt Dirt Devil de een na laatste plek. Philips maakte de meeste herrie.

'Als consumenten de stofzuigers in turbostand gebruiken zijn Dyson en Samsung de beste twee', vertelt Ines. Bij de gewone stand en turbostand hebben ze een vergelijkbare waarde. Het geluidsniveau van Dyson is hoog, maar volgens Ines niet onaangenaam. Bosch was het stilst en Philips was het luidst. Qua zuigkracht scoort Philips middelmatig.

Praktijktest

Voor de praktijktest zijn we afgereisd naar Prinsenbeek. In een rijtjeswoning toont Edgar zo'n 40 stofzuigers van zijn collectie. In totaal bezit hij er ongeveer 400. 'Het begon allemaal met deze stofzuiger, daar reed ik als kind op door de woonkamer. En als het dan klaar was, ging hij de kast in en was het huilen. Dat is het begin geworden van een hele grote verzameling.'

Edgar heeft zelfs een draadloze stofzuiger uit 1901. Janice probeert deze uit, door met een handvat pompbewegingen te maken. 'Voor mij is het de eerste keer dat ik met zo’n draadloze stofzuiger werk', vertelt zij. Helaas doet deze draadloze vacuümzuiger niet mee in de test.

Stofzuiger A - Philips

Philips scoort bij Ines een 1 qua zuigkracht van dierenharen op tegels en laminaat. Ook op het tapijt doet deze stofzuiger het niet goed en krijgt daarom een 4. Verder vindt ze het design niet mooi en is de zuiger niet handig voor gebruik boven het hoofd. Voor beide onderdelen geeft zij wederom een 4.

Bij Janice krijgt Philips een 6 voor zuigkracht op tegel- en laminaatvloer. 'Het resultaat dat ik zie, is vergelijkbaar met de gewone stofzuiger die ik heb.' Op tapijt vindt ze de zuigkracht beter. Het legen van de stofbak gaat volgens haar soepel en krijgt een 9.

Edgar ziet dat het apparaat het vuil voor zich uit duwt in plaats van opzuigt. Hij geeft een 5 voor de zuigkracht op tegelvloer bij stof en dierenharen. 'Hij zuigt wel, dat voel je. Maar hij schuift veel naar voren. Je hebt de neiging om de stofzuiger op te tillen en weer naar je toe te trekken.'

Stofzuiger B - Bosch

Volgens Janice zuigt Bosch het glas slecht op en ook op tegel- en laminaatvloer vindt ze het niet goed gaan en geeft daarom een 4. Op het tapijt gaat het volgens haar iets beter. Daarvoor geeft ze een 5. 'Ik ben niet onder de indruk'.

Edgar vindt dat de zuigkracht op alle vloeren tegenvalt bij Bosch. Daarom geeft hij een 4. 'Ik heb het idee dat de voet te dicht op de vloer zit, waardoor hij het vuil niet oppakt en het meer vooruit schuift.'

Bij Ines is de ervaring niet beter dan bij de rest. Ze vindt het legen van de stofcontainer onhandig en ook de zuigkracht valt voor haar tegen. Ze geeft daarom een 3 voor de zuigkracht op laminaat en tegels. Op tapijt gaat het wat beter, daar geeft ze hem een 5.

Defect
Tijdens de opname van de test blijkt dat van Bosch de borstel in de zuigmond niet automatisch meedraait met de zuigbewegingen. Volgens de fabrikant moet die wel degelijk meedraaien. Omdat de testresultaten te veel afwijken, hebben wij deze stofzuiger buiten de test gelaten.

Stofzuiger C - Samsung

Samsung scoort bij Edgar een 8 voor zuigkracht op tapijt met dierenharen, glas en stof. Op de tegelvloer krijgt het apparaat een lager cijfer, want hij duwt dan het vuil weg in plaats dat hij het opzuigt. Als kruimeldief doet Samsung het ook goed. 'Ik heb toch nog een kanttekening. Ik vind het onhandig dat hij bovenop aan en uit moet worden gezet. Wat ik goed vind is dat hij in de flexstand kan worden gezet. Hij wordt dan langer en is dus als kruimeldief goed te gebruiken.'

Janice vindt de aan- en uitknop vervelend aan de voorkant. Ook is de stofzuiger zwaar voor het gebruik boven het hoofd. Dierenharen en stof worden slecht opgezogen: 'Deze stofzuiger blaast het haar omhoog en je moet de stofzuiger optillen om stof en dierenharen op te zuigen.'

Volgens Ines is bij Samsung de roller duidelijk hoorbaar en krijgt daarom voor geluidsuitstoot een 6. Het legen van de stofcontainer is volgens haar niet handig en krijgt daarom een 1. Ook heeft de zuiger meer moeite met dierenharen op de drie ondervloeren. Ines geeft daarom een 2. Bij glas en stof scoort het apparaat hoger qua zuigkracht, namelijk een 8. 'Ik merk dat bij heel fijn is in het gebruik. Heel wendbaar.'

Stofzuiger D - AEG

Janice blijkt AEG een hele fijne stofzuiger te vinden. 'De zuigkracht is goed. Je voelt hem echt trekken aan het tapijt.' Het loskoppelen van de kruimelzuiger gaat goed. 'Ik vind hem ontzettend makkelijk en heel handig om leeg te maken.' Dit onderdeel krijgt van haar een 9. 'Ik vind het best wel een goede stofzuiger.'

Bij Ines krijgt AEG een 5 voor het geluid en het design. De zuigprestaties vindt zij wel erg goed. Het loskoppelen van de kruimelzuiger gaat soepel en krijgt een 9. Ook het legen van de vuilcontainer gaat goed en bij gebruik boven het hoofd gaat het prima. Ze geeft deze onderdelen een 8.

Edgar geeft dit apparaat een 9 voor het opzuigen van glas op alle ondervloeren en zelfs een 10 voor zuigkracht op tapijt met stof en dierenharen. De stofzuiger is ook makkelijk weg te zetten op het laadstation en scoort daarvoor een 9. Voor gebruik boven het hoofd is de zuiger niet te zwaar en krijgt een 10.

Stofzuiger E - Dyson

Dyson krijgt van Ines ruime voldoendes toebedeeld op alle testeigenschappen. Alleen het legen van de stofcontainer krijgt een 7. De zuigkracht van glas, stof en dierenharen scoort op alle ondervloeren een 8 of 9. 'Deze stofzuiger vind ik wat zwaarder gaan. Ik ga hem eens zonder turbo proberen. Dat gaat voor mij veel beter, en hij zuigt nog goed.'

Van Edgar krijgt Dyson ook goede cijfers. 'Goede zuigkracht, gaat makkelijk over de laminaatvloer heen. Niks op aan te merken.' Het laagste cijfer is een 7 voor het geluid, het legen van de stofbak en voor gebruik boven het hoofd. 'Wat mij opvalt is dat je de trigger, de aan/uit-knop, continu moet vasthouden. Als je bijvoorbeeld last hebt van reuma of artrose is dat niet praktisch.'

Bij Janice zuigt Dyson ook goed. 'Prima zuigkracht, een hele goede stofzuiger.' Maar voor het gebruik boven het hoofd vindt ze hem te zwaar. Ook het legen van de stofbak vindt zij onhandig en krijgt een 5.

Stofzuiger F - Dirt Devil

Dirt Devil scoort een 6 voor het gebruik boven het hoofd en voor het geluid. 'Ik denk dat ze daarvoor gemaakt zijn, want op de vloerbedekking doet hij het uitmuntend', vindt Edgar.

Janice vindt dit apparaat een vervelend geluid hebben. Ze geeft hiervoor een 4. Ook het loskoppelen van de kruimeldief en het gebruik voor boven het hoofd scoren een 5. De stofzuiger moet bij het zuigen op laminaat en steen worden opgetild om dierenharen en stof op te zuigen. Anders duwt de stofzuiger het vuil naar voren. De zuigkracht verdient volgens Janice een 7. 'De zuigkracht is wel wat beter op het tapijt, maar ik ben niet echt onder de indruk van deze stofzuiger.'

Van Ines krijgt Dirt Devil een 4 als eindcijfer. Met name het geluid vindt ze niet goed. Ze vind het klinken naar een luide grasmaaier. Ook het loskoppelen van de kruimeldief gaat zwaar en de zuigkracht op de drie ondervloeren laat bij het gebroken bierglas te wensen over. 'Voor een kruimeldief vind ik hem een beetje zwaar, eerlijk gezegd.'

Accuduur

Naast de lab- en praktijktests hebben we op de redactie de accuduur en oplaadtijd van de schoonmaakmonsters. getest. Hiervoor reizen we af naar onze studio voorzien van groen laagpolig tapijt. De redactie zuigt met volle overtuiging de apparaten leeg. Wij hebben de volgende resultaten gemeten:

Gebruikstijden en laadtijden van de stofzuigers

Resultaten

Na alle tests zijn alle cijfers bij elkaar in de rekenmachine gestopt om een eindcijfer te berekenen. Hieruit blijkt dat AEG het beste uit de test komt met een 8,3. Op de tweede plaats staat Dyson met een 7,3. Dit komt omdat deze stofzuiger in de turbostand snel leeg is. Dit kost punten. Op de laatste plaats staat Dirt Devil met een 5,8. Dit is wel de goedkoopste van alle stofzuigers.

Steelstofzuiger geen vervanger voor normale stofzuiger

Is de steelstofzuiger een vervanger van de normale stofzuiger? Ines ziet zo'n apparaat niet als vervanging voor haar normale stofzuiger. 'Voor mij persoonlijk is dit niet een apparaat dat ik in huis haal, omdat het voor erbij is.' Janice is het daarmee eens: 'Ik zou hem nemen als extraatje in huis, maar niet als vervanging van mijn eigen stofzuiger.' Voor Edgar fungeren de apparaten ook als extra stofzuiger.

van de stofzuigertest